חוות דעת של שמאי רכוש
חוות דעת של שמאי רכוש

חוות דעת של שמאי רכוש

חוות דעת לבית משפט – ליקויי בנייה

קניית דירה או בית היא ברוב המקרים מימוש של חלום רב שנים, אולם למרבה הצער לפעמים מתגלים ליקויים שונים בבנייה שהופכים את החלום לסיוט, או גורמים “רק” לירידת ערך הדירה. יתר על כן, לא מעט קבלנים מתנערים מחובתם לספק דירה או בית העומדים בדיוק במפרט עליו התחייבו, ודוחים את הרוכשים עד שאין להם ברירה אלא לפנות לבית משפט על מנת למצות את הזכויות. חוות דעת של שמאי רכוש המוגשת לערכאה השיפוטית עשויה להיות ההבדל בין זכייה במשפט וקבלת פיצוי הולם לבין עוגמת נפש נוספת.

מהם ליקויי בנייה?

ליקויי בנייה מוגדרים כאי התאמות בין התכנון המקורי לבין הביצוע בפועל, ובפרט אי עמידה בתקני הבנייה הנהוגים בארץ.

הליקויים החמורים ביותר הם ליקויים בשלד: בדרך כלל מדובר בליקויים שאינם ניתנים כלל לתיקון, ועל כן מחייבים מתן פיצוי נאות לרוכשי הדירה. גובה הפיצוי נגזר באופן טבעי ממידת חומרת הליקויים כך שחשוב לגבות פנייה לבית המשפט בחוות דעת של שמאי מקרקעין מוסמך ומנוסה לגבי היקף הליקויים וחומרתם.

סוג אחר של ליקויים הוא אלה האסתטיים, ובין השאר נכללים בקטגוריה זו טיח שאינו ישר, ריצוף שאינו אחיד, צביעה שאינה מדויקת ואף סדקים בקירות. בניגוד לליקויי שלד, שבמקרים קיצוניים עלולים לגרום להתמוטטות המבנה, ליקויים אסתטיים אינם מסוכנים, אולם גם כך הם פוגמים בהנאה מהדירה ומפחיתים מערכה – כך שגם בגינם מן הראוי לדרוש פיצוי (או את תיקונם, כמובן).

ליקויי בנייה נוספים הם כאלה שבאים לידי ביטוי בבעיות בצנרת או בנזילות מים. גם במקרים אלה מומלץ קודם כל לפנות לקבלן בדרישה כי יתקן את הפגמים (כשחשוב מאוד לתעד הן את הפגמים והן את הפנייה). במידה והליקויים אינם מתוקנים על ידי הקבלן בהחלט אפשר לשקול פנייה לבית משפט.
חוות דעת של שמאי מקרקעין מוגשת לבית משפט גם כשקבלן מסרב לתקן ליקויי בנייה בטיחותיים.

בקטגוריה זו נכללים, בין השאר, סורגים לא תקניים, מעקה בחדר מדרגות שאינו עומד בתקן, ממ”ד שלא ימלא את ייעודו בשעת הצורך ועוד.

חשוב להדגיש כי לא כל ליקוי בנייה מצדיק דרישה לפיצוי ובוודאי שלא פנייה לבית המשפט. התייעצות עם שמאי מקרקעין תמנע תביעות שמלכתחילה אין להן סיכוי להתקבל.

מה כוללת חוות דעת של שמאי מקרקעין?

חוות דעת המוגשת לבית משפט מטעם שמאי מקרקעין – כאמור במקרים של ליקויי בנייה שלא ניתן לתקנם וכשיש מחלוקת על גובה הפיצוי, או כשניתן לתקן את הליקויים אך הקבלן מתחמק מכך – כוללת נתונים רלוונטיים לגבי הנכס המדובר, תיאור מפורט של הליקויים והערכת הנזק שנגרם לבעלי הדירה בגינם, כולל הסברים מנומקים היטב לגבי המרכיבים השונים שהובילו להערכה.

למידת הפירוט והאיכות של חוות הדעת ישנה חשיבות עצומה, וגם המוניטין של שמאי המקרקעין משפיע במקרים רבים על החלטת בית המשפט, כך שכדאי לפנות לשמאי בעל ניסיון בהגשת חוות דעת לבית משפט.

עוד קטגוריות

שמאי מקרקעין, הערכת שווי דירה, היטל השבחה, שמאי מקרקעין במודיעין, שמאי רכוש, דוח אפס, שמאי מקרקעין במושבים, שמאי דירות, שמאי נחלה, שמאי בשוהם, שמאי נזקי מים, תמ”א 38 ירושלים, שמאי מקרקעין בירושלים

שתף:
וואטסאפ חייג אלינו צור קשר
Icon for fixed button גם בווצאפ